Acne behandeling: Dit vergoedt je zorgverzekering

Acne is een huidaandoening die optreedt wanneer haarzakjes en poriën in de huid verstopt raken met olie, vuil en dode huidcellen. Acne is geen ernstig gezondheidsprobleem, maar het kan pijnlijk zijn en veel mensen zijn geneigd om puistjes weg te pulken. Dit leidt weer tot littekens waar je lang last van blijft houden. Acne verschijnt meestal op het gezicht, de nek, borst, rug, schouders of billen. Heb je last van acne, dan ben je vast op zoek naar een acne behandeling die de gewenste resultaten oplevert. De kosten van acnetherapie worden niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar je kunt wel een vergoeding krijgen vanuit een aanvullende zorgverzekering. Wist je sommige zorgverzekeraars 100% van de kosten dekken?
Dit kun je doen om de klachten van acne te verlichten
Acne is een complexe aandoening waarbij er tegelijkertijd verschillende gebeurtenissen in de huid plaatsvinden:
- een toename van de talgproductie;
- verdikking van de wanden van de talgklier waardoor de talgafvoer beperkt wordt;
- ophoping van bacteriën, waardoor de talgklieren geïnfecteerd raken;
- ontstekingen van de talgklieren in de lederhuid.
Pak je de symptomen van acne niet aan, dan wordt de kans op littekenvorming steeds groter. Ontstekingen in de talgklieren zorgen namelijk niet alleen voor puistjes en mee-eters, maar beschadigen belangrijke onderdelen van het bindweefsel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan collageen, elastine, bindweefselcellen en zelfs bloedvaatjes. Laat je acne zijn gang gaan, dan zal het normale bindweefsel worden vervangen door littekenweefsel. Omdat littekenweefsel veel stugger is dan bindweefsel, zorgt dit voor permanente putjes in de huid.
Om de klachten van acne te verlichten moeten er dus verschillen symptomen aangepakt worden. Heb je nog geen last van ernstige acne, dan is de eerste stap een afspraak maken voor een gezichtsbehandeling. De Basic Facial en Quick Clean zijn zeer geschikte behandelingen waarbij het uitreinigen van de huid centraal staat. De huidtherapeut zal tijdens deze gezichtsbehandelingen de huid reinigen en onzuiverheden vanuit de diepte verwijderen. Heb je last van ergere acne, dan zijn de acne behandelingen Acne Face of Acne peeling geschikt voor jou. Hierbij wordt er meer tijd genomen voor de onzuiverheden, ontstekingen en littekens op een therapeutische wijze en wordt er gebruik gemaakt van medicamenteuze producten.
Vaak komen klanten bij ons binnen op doorverwijzing van de huisarts. De huisarts kan een ontstekingsremmend zalfje of crème voorschrijven, meestal voorzien van benzoylperoxide of retinoïden. Als deze zalfjes of crèmes niet voldoende werken, is het mogelijk dat je antibiotica voorgeschreven krijgt. Helpt dit ook niet bij de verlichting van acne, dan wordt je doorverwezen naar een huidtherapeut.
Verschillende acne behandelingen op een rij
Om acne te verminderen en littekens te voorkomen bestaan er verschillende acne behandelingen:
- Lasertherapie
- Lichttherapie
- Chemische peeling
- Camouflagetherapie
- Microneedling
Welke behandeling het meest geschikt is voor jouw huid, is afhankelijk van verschillende factoren. Om hier meer duidelijkheid in te brengen gebruiken huidtherapeuten een zogenaamd zorgprofiel. Dit profiel is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid mee-eters en puistjes. De zorgprofielen variëren van 0, een gezonde huid zonder acne, tot 4, een huid met onder andere littekenvorming, abcessen en cysten. Om acne effectief te kunnen behandelen worden er soms verschillende acne behandelingen ingezet. Heb je last van littekens door acne? Dan kun je het beste een microneedling behandeling met de SkinPen boeken.
Heb je last van acne en ben je benieuwd welke behandeling het meest effectief is voor jouw huid? Wij vertellen je graag welke behandeling voor jouw huid geschikt is tijdens een vrijblijvend consult.
Vergoeding van acne behandelingen door de zorgverzekering
Acne behandelingen door een huidtherapeut worden niet vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Het is wel mogelijk om je aanvullend te verzekeren voor acne behandelingen. Was je in 2022 aanvullend verzekerd, dan kun je in december dus nog gebruik maken van een vergoeding voor een acne behandeling! Het is ook goed om te weten dat de vergoeding in de aanvullende zorgverzekering voor acne uit één bedrag bestaat. Het is dus niet zo dat er een specifiek budget gereserveerd wordt voor verschillende soorten acne behandelingen. Dit zorgt ervoor dat de acne behandeling die jij nodig hebt ook word vergoedt vanuit de aanvullende zorgverzekering.
Vergoeding van een behandeling door een huidtherapeut
In 2022 en 2023 is het met een aanvullende zorgverzekering mogelijk om een vergoeding te ontvangen na een behandeling bij een huidtherapeut, maar er zitten wel voorwaarden verbonden aan deze vergoeding.
- Acne behandelingen worden alleen volledig vergoed als je naar een huidtherapeut gaat die geregistreerd staat in het KP register met een eigen unieke AGB-code. Ga je naar een huidtherapeut zonder unieke code, dan is de kans groot dat je minder of helemaal niets vergoed krijgt.
- Je hebt in sommige gevallen een verwijsbrief van de huisarts nodig voordat de acne behandeling start. Om kosten van de acne behandeling vergoedt te krijgen is het belangrijk om na te gaan of een verwijsbrief verplicht is bij jouw zorgverzekeraar.
- Sommige zorgverzekeraars stellen als voorwaarde voor een vergoeding dat de huidtherapeut die de behandeling uitvoert, aangesloten is bij een erkende beroepsvereniging zoals de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH).
Voldoet de huidtherapeut aan deze voorwaarden en ben jij als patiënt in bezit van een doorverwijzing en heb je een aanvullende zorgverzekering? Dan is de kans groot dat de kosten voor je acne behandelingen gewoon vergoedt worden door de zorgverzekering!
Vergoeding bij een afspraak met de dermatoloog
Als je last hebt van ernstige acne dan is het ook mogelijk dat je doorverwezen wordt naar een dermatoloog. Het grote verschil tussen een huidtherapeut en een dermatoloog, is dat de dermatoloog kan vaststellen waar de problemen door veroorzaakt worden. Een dermatoloog kan bovendien medicatie tegen acne uitschrijven. Een huidtherapeut pakt het acne probleem aan middels behandelingen en effectieve producten. Ga je naar de dermatoloog dan worden de sessies vergoedt vanuit de basisverzekering. De kosten die je maakt vallen echter wel onder het eigen risico. Mocht de dermatoloog naast acne behandelingen ook medicatie moeten voorschrijven, dan worden deze medicijnen vaak ook vergoed in de basisverzekering.
Wordt medicatie tegen acne volledig vergoedt?
Of medicatie tegen acne wel of niet vergoedt wordt is afhankelijk door wie de medicatie is uitgeschreven. Krijg je een zalfje of crème van de huisarts, dan worden deze medicijnen vaak niet vergoed vanuit de basisverzekering. Dit is niet het geval bij antibiotica of medicijnen die zijn voorgeschreven door de dermatoloog.
Heb jij last van acne en wil je zo snel mogelijk van je klachten af? Of ben je benieuwd naar wat ons team voor je kan betekenen om de uiterlijke gevolgen van acne te verminderen? Ons team staat graag voor je klaar met persoonlijk advies over de beste acne behandeling voor jouw huid. Neem nu contact met ons op voor meer informatie, lees meer over onze behandelingen of maak direct een afspraak en zet vandaag de eerste stap naar een mooiere en gezondere huid!