Wordt een camouflagebehandeling vergoedt in 2023?

Camouflagetherapie is een relatief nieuwe behandelvorm die de laatste jaren aan populariteit wint. Het is een medische procedure waarbij kleur-corrigerende cosmetica wordt gebruikt om mensen met huidaandoeningen zoals vitiligo, littekens en moedervlekken te helpen zich beter in hun vel te voelen. In dit artikel vertellen wij je meer over wat camouflagetherapie precies is en onderzoeken we de mogelijkheden om camouflagetherapie door de verzekering te laten vergoeden in 2023.

Camouflagetherapie uitgelegd

Wat is camouflagetherapie?

Huidcamouflagetherapie is een medische behandeling die wordt gebruikt om mensen met huidaandoeningen of wondjes te helpen. Tijdens deze therapie maakt de huidspecialist gebruik van speciaal samengestelde make-up om littekens, moedervlekken en andere huidverkleuringen te bedekken. Het doel van deze therapie is om de aangetaste gebieden er natuurlijker uit te laten zien en beter te laten opgaan in de rest van de huid.

Hiernaast hebben camouflageproducten eigenschappen die ervoor zorgen dat de huid minder rood is, jeuk vermindert en de textuur verbeterd. Dit kan niet alleen je zelfvertrouwen vergroten, maar ook de kwaliteit van leven verbeteren. Door verschillende tinten en texturen te gebruiken, is het mogelijk om een gelijkmatige en natuurlijke look te creëren die meerdere uren aanhoudt. Het gaat dus niet om een permanente behandeling, maar om een tijdelijke oplossing voor het verminderen van kleurverschillen in de huid.

Wanneer kun je camouflagetherapie toepassen?

Camouflagetherapie kan worden toegepast door getrainde professionals, maar je kunt zelf ook aan de slag met camouflagetherapie. De resultaten van camouflagetherapie hangen af van hoe goed het wordt aangebracht en hoe goed de camouflageproducten overeenkomen met je natuurlijke huidskleur. Met de juiste toepassing kan camouflagetherapie je helpen een egalere teint te bereiken. Daarom geven onze therapeuten op maat gemaakt advies bij camouflagetherapie.

Camouflage therapie wordt bij verschillende huidproblemen toegepast. In de meest voorkomende gevallen hebben cliënten last van:

 • brandwonden;
 • littekens;
 • tatoeages;
 • pigmentvlekken;
 • wijnvlekken;
 • vaatafwijkingen;
 • vitiligo;
 • psoriasis;
 • ouderdomsvlekken;
 • donkere kringen.

Camouflage therapie vergoeding in 2023

De basis zorgverzekering dekt camouflage therapie niet. Je kunt bij de meeste zorgverzekeringen echter wel een vergoeding krijgen als je aanvullend verzekerd bent. Om camouflage therapie te laten vergoeden door de zorgverzekering moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • je hebt in sommige gevallen een doorverwijzing van een huisarts of specialist nodig;
 • camouflagetherapie moet worden uitgevoerd door een BIG-erkende huidspecialist;
 • de huidtherapeut is lid van de NVH;
 • de huidtherapeut is geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici;
 • schoonheidsspecialisten zijn gespecialiseerd ANBOS-schoonheidsspecialist.

Hiernaast zijn er een aantal aanvullende voorwaarden die de meeste verzekeraars aanhouden:

 • uitsluitend behandelingen van het gezicht en de hals worden vergoed;
 • camouflagetherapie, acnetherapie en laserontharing vallen onder hetzelfde budget;
 • camouflagemiddelen en consulten met de huidtherapeut vallen onder hetzelfde budget;
 • je betaald geen eigen risico voor dekkingen uit de aanvullende verzekering.

Of je dus naar een erkende huidtherapeut of een gespecialiseerd schoonheidsspecialist gaat is aan jou. Vraag echter altijd na welke voorwaarden er gelden bij jouw verzekering, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Welk bedrag wordt vergoed?

Camouflage therapie kan, afhankelijk van je polis, vergoed worden door de zorgverzekeraar. Over het algemeen wordt voor deze vorm van therapie gemiddeld € 150 tot € 200 vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Voor wie een aanvullende dekking wil, betaald gemiddeld € 25 per maand extra. Met uitzondering van een aantal zorgverzekeraars, bieden de meeste verzekeraars een éénmalige vergoeding voor camouflage therapie aan. Afhankelijk van de kosten van de behandeling zelf, is het daarom verstandig om te bepalen of een aanvullende verzekering echt nodig is.

Let op: soms zijn camouflagemiddelen niet bij de vergoeding inbegrepen. Het consult wordt wel vergoed. Vraag dit na bij je eigen zorgverzekering of bekijk de meest recente polis om erachter te komen of jij camouflage therapie kunt laten vergoeden. 

Kosten van de behandeling zelf

Voordat je een camouflage behandeling boekt vindt er een intake plaats. Deze intake bieden wij gratis aan en duurt gemiddeld 30 minuten. Tijdens deze 30 minuten kijken wij samen naar de problemen die je ervaart, jouw huidtype en de fase waarin een huidaandoening zich begeeft. Op basis hiervan stellen wij een behandeling samen die jouw problemen op de meest effectieve manier aanpakt.

De kosten van een camouflagebehandeling voor de huid kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening en het te behandelen gebied. Gemiddeld kan een enkele sessie variëren van € 50 tot € 500. Dit heeft voornamelijk te maken met de interval tussen sessies. De totale kosten zijn dus afhankelijk van het aantal sessies dat nodig is om het gewenste resultaat te bereiken. Onze experts adviseren je graag over hoeveel behandelingen jij nodig hebt om huidproblemen effectief aan te pakken.

Wil je meer weten over camouflagetherapie of ben je benieuwd naar andere behandelingen die wij aanbieden? Lees verder in ons blog of neem contact met ons op voor het boeken van een gratis consult.