Acne is een vervelende huidaandoening die voornamelijk voorkomt op het gezicht, de rug en de borst. Het ontstaat doordat puistjes gaan ontsteken. Wanneer acne flink ontstoken is geraakt kan het na genezing ontsierende littekens achterlaten. Acne littekens zijn vaak ernstiger wanneer acne te laat of niet goed werd behandeld.

Acne is een complexe aandoening waarbij de volgende gebeurtenissen tegelijkertijd in de huid plaatsvinden:

  1.  Toename van de talgproductie door o.a. hormonale invloeden
  2.  Verdikking van de wanden van de talgklier uitvoergangen waardoor de talgafvoer verstopt raakt
  3.  Ophoping van acne bacteriën (Propioniubacterium acne) waardoor de talgklieren infecteren
  4.  Ontsteking van de talgklieren en de lederhuid

Studies hebben laten zien dat hoe ernstiger en hoe langer de ontstekingsprocessen bij acne verlopen hoe groter de kans is op littekenvorming. Deze ontstekingen leiden niet alleen tot schade aan de talgklieren maar ook aan belangrijke onderdelen van het bindweefsel zoals collageen, elastine, bindweefselcellen en bloedvaatjes. Na genezing wordt het normale bindweefsel vervangen door een stug celarm littekenweefsel.

Acnetherapie wordt ingedeeld door huidtherapeuten in verschillende zorgprofielen, wat afhankelijk is van de hoeveelheid mee-eters, puisten en verhevenheden: ook wel efflorescenties genoemd.

Zorgprofiel 0: gezonde huid, geen efflorescenties van acne aanwezig
Zorgprofiel 1: alleen comedonen
Zorgprofiel 2: comedonen, papels en weinig pustels
Zorgprofiel 3: comedonen, papels, pustels en een weinig noduli.
Zorgprofiel 4: pustels, cysten, noduli, abcessen, littekenvorming.

Om acne te behandelen zijn er diverse peelings en acnebehandelingen die ingezet kunnen worden. Welke peeling voor jouw huid geschikt is bespreken wij graag tijdens een vrijblijvend consult.
Acnelittekens worden effectief behandeld middels micro-needling: de SkinPen! Bekijk hier wat de SkinPen voor jouw huid kan betekenen.