Couperose en rosacea zijn twee verschillende aandoeningen. Couperose is de aanwezigheid van verwijde rode en blauwe adertjes in het gezicht. Bij rosacea zien we deze verschijnselen ook maar hierbij komen ook andere verschijnselen voor zoals rode bultjes, puskoppen en zwellingen. Beide kunnen veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals leeftijd, genen en diëten.

Een Couperose-gevoelige huid behoort tot de categorie ‘overgevoelige huid’. Als symptomen ervaren patiënten een stekend en branderig gevoel. Een Couperose-gevoelige huid is te omschrijven als rood, droog en gevoelig. De roodheid is het effect van uitgezette bloedvaten die door een verzwakte elasticiteit niet verkleinen wanneer er een flinke stroom bloed door heen gaat, iets wat bij een normale huid wel gebeurt.
Een Couperose-gevoelige huid komt en gaat, vooral in de beginfase. Als het vaker voorkomt en in een gevorderd stadium raakt, kan de roodheid blijvend op de huid zichtbaar worden.

Rosacea is een chronische, onregelmatige ontstekingsziekte die voorkomt onder 10% van de volwassen bevolking. Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht, die vooral gezien wordt bij vrouwen van middelbare leeftijd. De vier belangrijkste kenmerken zijn roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes, bultjes en puistjes. Oogafwijkingen komen vaak voor bij rosacea en variëren van mild tot ernstig.

Rosacea wordt wel eens verward met acne wegens de puistjes, echter is rosacea geen variant van acne. Bekijk hier wat de producten van Lira Clinical voor jouw huid kunnen betekenen!