Afhankelijk van de genetische achtergrond kan de kleur van de gepigmenteerde huid variëren van lichtgetint tot donkergetint. De klinische indeling in huid fototypen wordt omschreven aan de hand van Fitzpatrick huidtypen.

Enige kennis van de gepigmenteerde huid is belangrijk om drie redenen:

  1.  Sommige huidafwijkingen presenteren zich anders dan in de lichte huid
  2.  Een aantal huidafwijkingen en fysiologische verschijnselen komt alleen bij mensen met een donkerder huid voor
  3.  De huidskleur kan invloed hebben op de therapiekeuze van een huidafwijking

De huidskleur wordt grotendeels bepaald door de hoeveelheid en verdeling van het melaninepigment in de huid. Een getinte huid heeft een andere huidstructuur dan een lichte huidtype, waardoor er een andere aanpak is voor huidproblemen. Ieder plekje wordt een vlekje! Dit is een bekend fenomeen onder getinte huidtypes. De getinte huid is dikker, produceert meer talg en heeft een hogere beschermende functie wegens de grote hoeveelheden melaninecellen. De melaninecellen van lichtere huidtypes (I – III) liggen merendeels in de onderste huidlagen. Bij een donkere huid bevinden de melaninecellen zich in elke huidlaag!

De getinte huid is daardoor meer geneigd tot pigmentatieverschillen in de huid. De belangrijkste aandoeningen, die met toename van pigmentatie gepaard gaan, zijn melasma in het gelaat en pigmentvlekken na bijvoorbeeld acne of rosacea. De getinte huid vergt een andere – en vaak ook een voorzichtige – aanpak. Er zijn een aantal verschillen in het ontstaan van bepaalde huidproblemen, de manier waarop deze problemen zich presenteren en het bestaan van specifieke huidaandoeningen die vaker voorkomen bij de donkere huid.

Daarom is het zeer belangrijk om voorzichtig met de donkere huid om te gaan. Denk hierbij aan behandelmethodes zoals acnebehandelingen, lasertherapie en chemische peelings. Dergelijke behandelingen kunnen leiden tot hyperpigmentatie of hypopigmentatie, wat te veel (hyper) of te weinig (hypo) pigmentatie betekend. Daarom is het van belang om kennis te hebben van de donkere huid en ervaren te zijn m.b.t. de behandelmogelijkheden.

Ook lichtere huidtypes kunnen wegens aanraking met de zon(nebank) getint worden. Ook in dit geval is de melanine in huid sterker zichtbaar en aanwezig. Dit vergt ook een andere aanpak van de huidbehandelingen.