Striae zijn lange littekens die ontstaan door het uitrekken van de tweede huidlaag, de dermis. Het eerste dat vaak wordt opgemerkt is dat de huid wat begint te jeuken, omdat het de snelle groei van de huid niet kan bijhouden. Vervolgens ontstaan er vaak rode of paarse verkleuringen van de huid. Dit zijn onderhuidse littekens die zich in je bindweefsel bevinden. Na verloop van tijd, dit kan soms jaren duren, krijgen de lijnen een witte, grijze of beige achtige kleur.
Striaestrepen zijn meestal enkele centimeters lang en enkele millimeters breed.

Stretch marks kunnen meerdere oorzaken hebben. De meest bekende oorzaak is dat de huid in een korte periode zich overmatig uitzet. Dit is bijvoorbeeld het geval tijdens de zwangerschap, vanwege een groeispurt, bij snelle gewichtsveranderingen.

Littekens en striae kunnen niet zomaar verdwijnen met crèmetjes of reguliere behandelingen. Hiervoor is een diepere aanpak nodig, waarmee je de collageen type 3 stimuleert ter verdikking van de huid. Dit kan bereikt worden middels microneedling: de SkinPen! Bekijk hier wat de SkinPen voor jouw huid kan betekenen.