Acne is een veel voorkomende huidaandoening die mensen van alle leeftijden kan treffen. Het wordt veroorzaakt door een verstopping van de talgklieren in de huid, wat leidt tot ontstekingen en acne-laesies. Acnetherapie is een behandeling die helpt de omvang van bestaande acne te verminderen, nieuwe uitbraken te voorkomen en ontstekingen te verminderen. Als je last hebt van acne, dan wil je graag zo snel mogelijk van de verschijnselen af. De puistjes die door verstopte talgklieren ontstaan zijn namelijk niet alleen pijnlijk, maar het ziet er ook niet fraai uit. Gelukkig is het met verschillende vormen van acnetherapie mogelijk om de symptomen en gevolgen van acne te verminderen. 

wat is acnetherapie

Wat is acne precies en waarom krijg je hier last van?

Acne wordt veroorzaakt door verstopte talgklieren. Per vierkante centimeter heb je ongeveer vijftien talgklieren die talg produceren om de huid soepel te houden. Aan het eind van talgklieren vind je haarzakjes. Als de openingen van deze haarzakjes verstopt raken, dan ontstaat er acne. Acne kan zich uiten op verschillende manieren. Bij de een blijft het bij een paar puistjes die niet direct opvallen en de ander krijgt last van jeuk, een rode huid en veel puistjes en mee-eters. Deze puistjes kunnen niet alleen in het gezicht voorkomen, maar ook op de rug, schouders, hals of nek.

Acne komt vooral voor bij mensen tussen de 15 en 25 jaar oud. Daarom wordt acne ook wel jeugdpuistjes genoemd. Toch kunnen volwassenen ook last krijgen van acne. Bijvoorbeeld omdat je hormonen uit balans zijn, de olieproductie in de huid te hoog is of er bacteriën aanwezig zijn die voor ontstekingen in de talgklieren zorgen. Het is ook mogelijk dat je simpelweg aanleg hebt om acne te krijgen door je genen.

Om acne in een vroeg stadium te verminderen worden er meestal plaatselijke of orale behandelingen gegeven. Plaatselijke behandelingen worden met behulp van een crème of zalf rechtstreeks op de huid aangebracht en werken door bacteriën te doden, ontstekingen te verminderen of dode cellen te exfoliëren die de poriën verstoppen. Orale behandelingen bestaan meestal uit pillen die via de mond worden ingenomen. Deze medicijnen werken door hormonen die acne veroorzaken te onderdrukken, de olieproductie in de huid te verminderen of door bacteriën te doden.

Littekens door acne voorkomen

Acne littekens worden veroorzaakt door acne-laesies in de huid. Een laesie is schade aan het weefsel als gevolg van acne. Dit wordt vooral veroorzaakt door bacteriën die de haarzakjes infecteren, waardoor ze opzwellen en pus produceren. Dit uit zich als een puistje of mee-eter op de huid. Neemt de ontsteking af, maar is het huidweefsel al beschadigd? Dan zijn littekens door acne het gevolg. Je kunt een aantal dingen doen om littekens door acne te voorkomen of te verminderen:

 • Probeer van de puistjes af te blijven. Het zelf uitknijpen of wegkrabben van puistjes kan ervoor zorgen dat de ontsteking erger wordt, waardoor de kans op littekens ook groter wordt. Hiernaast zorgt het krabben ervoor dat er korstjes vormen en die zijn vaak beter zichtbaar dan de puistjes zelf.
 • Gebruik de juiste producten voor het schoonmaken van je gezicht en probeer heet water te vermijden. Dit kan de huid namelijk uitdrogen, waardoor je automatisch meer talg aanmaakt.
 • Zorg voor voldoende rust en regelmaat. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat voeding geen directe invloed heeft op acne, maar vermoeidheid wel. Hoe vermoeider je bent, hoe groter de kans dat je last krijgt van acne.

Verschillende soorten acnetherapie

Er zijn verschilende soorten acne en hiernaast is je huid uniek. Daarom hangt het soort acnetherapie af van persoonlijke factoren. De 6 meest voorkomende soorten acne zijn:

 • Acne Comedonica: de mildste vorm van acne, waarbij kleine mee-eters zich vooral laten zien in de T-zone op het gezicht.
 • Acne Vulgaris: deze vorm van acne komt het meeste voor. Het uit zich als een vette huid met verzamelingen van kleine puistjes. Acne Vulgaris verdwijnt vaak na de puberteit.
 • Acne Conglobata: een ernstige vorm van Acne Vulgaris. Deze vorm van acne uit zich in bultjes, abcessen en puisten en kan littekens veroorzaken.
 • Acne Papulopustulosa: een matige tot ernstige vorm van acne. in deze vorm van acne staan de ontstekingen centraal die pijnlijke puistjes veroorzaken.
 • Acne Inversa: een chronische vorm van acne die zich in fases ontwikkelt. Deze vorm van acne komt op het hele lichaam voor en kan voor abcessen in de huid zorgen.
 • Acne Mallorca: deze vorm van acne wordt veroorzaakt door een combinatie van langdurige blootstelling aan UV-stralen en vette zonnebrandcrème.

Om deze vormen van acne effectief te kunnen behandelen, kun je acnetherapie krijgen. Afhankelijk van de ernst van de acne worden één of meer acnebehandelingen met elkaar gecombineerd.

Facials en Hydrafacials

Afhankelijk van de ernst van de acne krijg je een speciale facial om onzuiverheden te verminderen en zowel oppervlakkige als diepe huidlagen te voeden. Een hydrafacial behandeling zorgt er in drie stappen voor dat je huid weer gaat stralen. Bij deze behandeling wordt een peeling gecombineerd met extratie, hydratatie en bescherming van de huid. Met een hydrafacial behandeling is het bovendien mogelijk om specifieke huidproblemen aan te pakken.

Microneedling met de SkinPen

Met Microneedling is het mogelijk om de zichtbaarheid van littekens door acne te verminderen. Met onze SkinPen zorgen wij voor een algehele verbetering van je huidconditie. Dit doen we door stugge weefselstructuren, waaronder littekenweefsel, soepeler te maken. Dit zorgt al snel voor een zichtbare verandering.

Peelings voor een diepe reiniging

Wat het effect van een peeling is, is afhankelijk van je huidtype, het soort peeling en welke huidlaag er met de peeling wordt bereikt. Na een peeling ziet de huid er over het algemeen jonger uit en wordt de huid diep gereinigd. Dit zorgt ervoor dat verstopte talgklieren weer vrijgemaakt worden, waardoor acne zichtbaar zal verminderen.

 

Tips en adviezen om acne te verminderen

Tot slot willen wij je graag wat tips en adviezen meegeven om acne te verminderen. Naast acnetherapie zijn er namelijk dingen die je zelf kunt doen om de kans op acne te verkleinen.

 • Zorg voor een goede hygiëne.
 • Maak je gezicht schoon met producten zonder parabenen of alcohol.
 • Neem voldoende rust.
 • Eet gevarieerd.

Heb je last van acne en wil je de symptomen hiervan verminderen met acnetherapie? Neem nu contact met ons op voor meer informatie over onze acnebehandelingen.