Peelings
Hier onder kan je meer informatie lezen over peelings en het overzicht van alle peelings die wij aanbieden bekijken.
Wat kan een peeling voor mij doen?
Huidveroudering begint met het trager worden van de huidceldeling, waardoor de levende huidlagen inactiever worden en de dode huidcellen meer aan het oppervlak blijven kleven. Het gevolg is dat de collageen- en elastineproductie in de huid afneemt en de ‘afdruk’ van de rimpel in de dode lagen steeds beter zichtbaar blijft zitten.
Peelings hebben huidverjongende eigenschappen. Het uiteindelijke effect is afhankelijk van je huidtype, het soort peeling dat wordt toegepast en welke huidlaag met de peeling bereikt wordt. Een peeling bevordert celvernieuwing en verwijdert dode huidcellen. Hierdoor wordt de huid egaler, nemen pigmentvlekken af, worden poriën en fijne lijntjes minder zichtbaar en kan de huid zich vernieuwen en verjongen. Door toepassing van de juiste peeling kan het proces van huidveroudering worden omgekeerd en de gehele huidstructuur worden verbeterd.
Wat doet een peeling eigenlijk?
Peelings bevatten o.a. zuren (bijvoorbeeld glycolzuur, melkzuur, TCA (trichloorazijnzuur)) die een licht of sterk ‘afschurend’ effect op je huid hebben. De bovenste laag met dode huidcellen wordt verwijderd en maakt plaats voor verse nieuwe huid.
We maken een onderscheid tussen oppervlakkige, medium en diepe peelings, elk met hun eigen uitwerking en resultaten.
Oppervlakkige peelings
Deze peelings bestaan meestal uit alfahydroxyzuren (ook wel fruitzuren genoemd) maken je huid schoon, stimuleren de bloedsomloop en geven je huid een verfrissende opknapbeurt. Daarnaast zijn ze geschikt om acne en mee-eters te behandelen. Deze peelings bevatten zuren in lage concentraties, hebben vooral een reinigend effect en je gaat er mooi van stralen.
Medium peelings
Als het je om huidverbetering- of verjonging gaat of om het behandelen van bepaalde huidproblemen (denk aan pigmentvlekken, een vale huid, grote poriën en littekentjes door bijvoorbeeld acne), dan zijn medium peelings effectiever. Deze peelings bevatten andere zuren (meestal trichloorazijnzuur ofwel TCA) met een ander werkingsmechanisme dan fruitzuren – ze kunnen dieper doordringen in de huidlaag en hebben een hoger ‘afschurend’ vermogen. Van een medium peeling ga je vervellen en dat is nodig om van die storende vlek of rimpel af te komen; dit is échte huidverbetering.
Na een TCA-peeling vervel je doorgaans van dag 3 tot 5 het meest. Met een slimme planning (bijvoorbeeld peelen op een woensdag en vervellen in het weekend) is dat goed te doen.
Diepe peelings
Als je huid diepe rimpels vertoont en veel schade heeft geleden door bijvoorbeeld zon en/of roken, of gewoon omdat je al wat ouder bent, dan kan een diepe peel je huid ‘vervangen’ door ‘nieuwe’ huid.
Er bestaan diepe peelings in gradaties diep, dieper en diepst. Welke voor jou het meest geschikt is, hangt af van wat je huid nodig heeft om in 1 sessie een hele grote verjongingssprong te maken. Deze diepe peelings bestaan uit fenol, vaak in combinatie met TCA.
Omdat diepe rimpels vaak lokaal voorkomen, bijvoorbeeld op de bovenlip en rondom de ogen, kan een diepe peeling ook op kleine, deelgebieden worden uitgevoerd. De rest van het gezicht wordt dan met een medium peel gedaan. Op deze manier is het ondergaan van een diepe peeling minder heftig.
Wat kun je verwachten van een chemische peeling?
Je gezicht zal eerst grondig worden gereinigd alvorens de chemische peeling wordt aangebracht op de huid. Door de peeling zal je huid gaan vervellen. Na de behandeling zal de huid er rood uitzien en dit zal een aantal dagen tot weken aanhouden. Het is nu erg belangrijk om niet aan de huid te zitten om hem zo goed mogelijk te laten herstellen. De geschilferde huid en dode huidcellen maken nu plaats voor een mooie en stralende huid zonder littekens en oneffenheden.
Is een peeling geschikt voor mij?
Je kunt (nog) geen peeling ondergaan als je
- ontstekingen/infecties hebt (ook actieve acne en actieve herpes (bijv. een koortslip). In dit geval kan je arts je medicatie voorschrijven.
- insulineafhankelijke diabetes mellitus hebt en snel ontregeld bent,
- immunologische aandoeningen of een verminderd immuunsysteem hebt,
- onder behandeling bent voor kanker,
- last hebt van keloïdvorming (hypertrofische littekens),
- nier-, luchtweg-, lever- of cardiale aandoeningen hebt,
- verse littekens of wonden hebt in het te behandelen gebied,
- een verleden hebt met radiotherapie in je gezicht,
- zwanger bent of borstvoeding geeft,
- na harsen doorgaans een beschadigde huid hebt, of recent ontharingscrème hebt gebruikt.
Verder:
- Als je isotretinoïne hebt gebruikt, kun je over het algemeen 6 maanden na afronding van die kuur weer behandeld worden met een peeling.
- Na gebruik van tretinoïne (vitamine A-zuur ofwel retinol), glycolzuur, benzoylperoxide (veel gebruikte ingrediënten in anti-agingcrèmes) kan de permeabiliteit (doordringbaarheid) van je huid verhoogd zijn. Je kunt dan wel een Easy TCA®-peeling ondergaan, maar meld het tijdig aan je behandelaar.
- Binnen 2 maanden na de peeling wordt ontharing door middel van laseren afgeraden.
- Mannen kunnen zich op de dag van de behandeling beter niet scheren.